luni, 10 iunie 2013

Manipularea mulţimilor 2


Din păcate cei ce au înfăptuit acţiunile prezentate în articolul precedent, au fost oameni obişnuiţi. Nu a existat o diferenţă semnificativă între cei ce au înfăptuit actele de cruzime şi cel ce a postat comentariu din ziarul cotidianul. Într-adevăr el nu a trecut la fapte, nu şi-a ucis proprii semeni dar nici nu a avut ocazia. Pentru a înţelege de ce au avut loc de-a lungul istoriei astfel de fapte comise „de animale”, este necesar să înaintăm câteva constatări ale celor ce au studiat psihologia umană:
La nivel de subconştient omul demonstrează instincte primare, asimilate în trecutul îndepărtat al omului. Aceste instincte sunt îndreptate către animale (vânătoare, comportament violent) atunci când individului nu i se oferă ocazia de a se manifesta asupra semenilor, aducându-i totuşi plăcerea aşteptată celui ce realizează respectivele acţiuni.
Oamenii acţionează sub impulsul sentimentelor atunci când săvârşesc atât actele de cruzime cât şi cele de eroism. Liderii au ştiut, de cele mai multe ori în mod instinctiv, să genereze mulţimilor sentimentele necesare pentru a-i urma. Sentimentele sunt, la rândul lor, generate de imagini, succesiuni de cuvinte şi în nici un caz de idei logice. Vezi un film şi sentimentele trezite în tine te-ar putea transforma, dacă ţi s-ar oferi oportunitatea imediată într-un erou sau într-un criminal. Discursurile liderilor ce ştiu să manipuleze mulţimea, nu vor fi niciodată logice, ele vor urmări să atingă acele succesiuni de cuvinte care generează sentimentele.
Discursurile care au stârnit respectivele sentimente nu făcut decât să reediteze anumite imagini adânc înrădăcinate în mintea mulţimilor. Spre exemplu, în cazul unor revoluţii, mulţimea este deja pregătită de imaginile formate în timp îndelungat, cu diferitele abuzuri realizate de către formele de conducere existente, puternic răspândite şi întipărite de criticile aduse (în trecut de scriitori iar, în ziua de azi, te toate formele de mass media). Vorbim de forme de conducere fără a enunţa fascism, comunism, monarhie, deoarece democraţia şi orice altă formă de conducere poate fi la fel de abuzivă. Într-o ţară condusă de o clică ce nu permite ascensiunea altor persoane decât cu un caracter la fel de murdar ca a lor, lăsând populaţia lipsită de o opţiune reală de a vota nu putem vorbi decât de o falsă democraţie.
Oamenii ce au înfăptuit faptele respective aveau aşadar înrădăcinată o anumită credinţă faţă de cei pe care i-au ucis, întocmai precum amicul” nostru (cel cu comentariu din ziar). Regele Franţei nu a făcut decât să le ofere posibilitatea de a-şi manifesta instinctul primar şi credinţa. Din păcate amicul” nu este singurul şi ne putem întreba ce s-ar întâmpla dacă, cineva le va oferi celor ca el şansa de a-şi manifesta pornirile? ce efect va avea asupra populaţiei? Dar, dacă ura se va îndrepta asupra conducătorilor acestei naţiuni?

PS: Deoarece începe perioada vacanţelor şi a concediilor, până în septembrie vom avea o pauză la articole pe blog. Aşadar, concediu plăcut tuturor!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu