marți, 4 iunie 2013

Manipularea mulţimilor 1


Vom începe cu câteva fragmente, o reeditare a unor fapte istorice din masacrul de la Paris de sf.Bartolomeu :

„[...] au mers la soţia lui, care era îngrijită de moaşă, pentru că urma să nască în orice moment. Moaşa i-a implorat să oprească omorul, cel puţin până când se va naşte copilul, care era al douăzecilea. Cu toate acestea ei au înfipt un pumnal până la plasele în biata femeie. Aceasta a fugit într-un porumbar; dar ei au urmărit-o, au înjunghiat-o în pântece, şi apoi au aruncat-o în stradă. Din cădere, copilaşul a ieşit din mama muribundă, a fost prins de unul dintre […], înjunghiat şi aruncat în râu.

La Barre cruzimea a fost mare, chiar faţă de copii, care au fost despicaţi, li s-au scos intestinele, pe care datorita furiei lor le-au ros cu dinţii. În oraşul Matiscon s-au amuzat tăindu-le braţele şi picioarele şi după aceea ucigându-i; şi pentru distracţia spectatorilor, adesea îi aruncau […] în râu de pe un pod înalt, şi ziceau: "Aţi văzut vreodată oameni care să sară aşa de bine?"

La care adăugăm un comentariu postat la un articol din cadrul ziarului cotidianul :

„În decursul istoriei ticăloşii erau spânzuraţi, neamurile puturoase şi mizerabile cum sunt şi românii erau exterminate. Nu trebuie permis o înmulţire exacerbată a celor mai primitive naţii. Soluţia exista. Orice ticăloşie trebuie pedepsita cu moartea, aşa precum o fac chinezii. Naţiile inculte trebuiesc forţate să se civilizeze, şi atunci se va putea trăi în pace ordine şi curăţenie pe terra.”

Ce părere aveţi despre cei ce au înfăptuit cele prezentate în primele fragmente? Ia-ţi pedepsi? Cum? De fapt, nu ar trebui să daţi un verdict până nu aţi cunoaşte ce se întâmplă în spatele acestor evenimente. Ce a determinat pe acei oameni să facă ceea ce au făcut? Doar după ce veţi răspunde la această întrebare puteţi hotărî dacă ar trebui sau nu pedepsiţi. Dar, adevărata întrebarea care ar trebui pusă ar fi de fapt: cum şi când s-ar opri astfel de omoruri dacă, s-ar găsi permanent cineva să pedepsească prin fapte similare pe cei ce „au pedepsit” (au înfăptuit fapte similare celor prezentate mai sus)?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu