miercuri, 27 martie 2013

Forfetarul – ucigaşul de firme


Impozitul forfetar asigură colectarea resurselor financiare într-un mod facil, cu un consum minim de resurse din partea statului. Inclusiv firmele supuse acestui tip de impozit ar trebui, cel puţin teoretic, să beneficieze de dispariţia vizitelor” autorităţile fiscale şi implicit de amenzile care ar fi fost acordate. Forfetarul este un impozit bun dacă are o valoare mică chiar şi pentru cel din urmă plătitor al acestuia.
O bună evidenţiere a efectelor acestui impozit putem realiza printr-o analogie. Să analizăm ce impact ar avea impozitul forfetar dacă s-ar aplica la salariul angajaţilor din câteva domenii de activitate.
Să presupunem că avem un impozit forfetar egal cu jumătate din contribuţiile către stat ale unui angajat cu salar minim (similar unui impozit mic chiar şi pentru investitorii cu câştiguri mici din afaceri). Tot mai multe persoane ar dori să se angajeze în acest domeniu pentru a beneficia de facilităţile oferite (impozite mai mici). Angajatorii ar putea să îşi reducă costurile cu salariile (o împărţire a beneficiilor între angajat şi angajator). Domeniul de activitate ar atrage mai mulţi investitori iar, pe termen lung, concurenţa ar creşte şi în mod implicit preţurile ar scădea cel puţin în termeni reali.
Să analizăm situaţia opusă şi să admitem un impozit forfetar echivalent cu un salariu minim pe economie sau chiar mai mult. Practic salariatul care anterior îşi vindea munca pentru a primi salariul minim pe economie ar putea fie să muncească pe gratis (eventual să aducă bani de acasă pentru a plăti un impozit mai mare decât propriu salariu) fie să solicite o creştere semnificativă a salariului (echivalent pentru o firmă ar fi o încercare de creştere a preţurilor). Angajatorul nu ar putea susţine o creştere a salariilor de o asemenea amploare fără să crească preţurile. O creştere însă a preţurilor va determina o reducere a consumului, scăderea producţiei şi implicit disponibilizarea a o parte dintre angajaţi. Tot mai mulţi ar evita să se angajeze în respectivul domeniu de activitate.
În cazul firmelor cu rentabilităţi scăzute şi în deosebi într-un mediu economic afectat de criză, efectul va fi cu atât mai nociv cu cât creşterea preţurilor nu va avea loc la nivelul așteptat deoarece acestea vor fi parţial frânate de către firmele performante care vor beneficia atât de o reducere a fiscalizării cât şi de dispariţia de pe piaţă a o parte dintre competitori.
În concluzie un impozit forfetar ridicat va conduce la dispariţia unui număr semnificativ de firme (multe dintre acestea afaceri de familie), va influenţa creşterea şomajului, îi va îmbogăţi pe cei bogaţi şi îi va sărăci pe cei săraci şi nu în ultimul rând va priva consumatorul  de diversitatea ofertelor. Ar mai fi de adăugat că, forfetarul joacă inclusiv un rol de barieră la intrarea în domeniile astfel impozitate.
Vă gândiţi poate că acest impozit încurajează performanţa? Unele firme nu sunt performante deoarece nu dispun de capitalul necesar, altele fructifică o nişă de piaţă mai puţin rentabilă şi la urma urmei indiferent care ar fi cauzele reale ale unei rentabilităţi mai scăzute adevărul este că toate oferă locuri de muncă.
Cum ar fi dacă pe piaţă ar exista o firmă unică? Nu aţi avea altă opţiune decât să lucraţi la acea companie pentru a vă câştiga existenţa. Dacă aţi avea ghinionul unui şef dificil, dacă firma v-ar vrea doar pe postul de măturător sau dacă indiferent de valoarea adăugată a muncii v-ar da doar salariul minim pe economie, cum v-aţi simţi? Forfetarul va îngropa firme şi poate o dată cu ele puţin şi din viitorul nostru, un viitor care ar fi putut fi puţin mai bun.