vineri, 28 decembrie 2012

Oaia în piele de lup

- Partea I -


Cu mult timp în urmă, oile trăiau libere şi îşi alegeau în mod democratic liderii care să le conducă spre păşunile îmbelşugate, teritorii pe care după mult timp s-a format poporul român. Oile se înmulţiseră foarte mult iar, liderii nu mai aveau timpul necesar să discute în particular cu fiecare votant pentru a-i convinge de calităţile lor.
Oile care doreau să fie votate au fost nevoite să recurgă la afişe electorale. La început acestea erau încrustate pe scoarţa copacilor. Mai apoi, pentru a le face cât mai mari, au recurs la pânza de lână iar, rezultatul îl agăţau de crengile copacilor pentru a se vedea din depărtare.
Lâna proprie era însă insuficientă iar, oile din popor nu erau dispuse să îşi ofere lâna pentru campanii electorale deoarece, puţinul pe care îl aveau era destinat fie, pentru a le ţine de cald iarna fie, pentru vânzare. Banii astfel obţinuţi erau destinaţi îmbunătăţirii locuinţelor sau achitării taxelor.  Cu banii colectaţi se construiau drumuri, hambare, se asigura hrana oilor care de bătrâneţe nu mai puteau ieşi la păşunat precum şi pentru alte acţiuni de utilitate publică.
Exista însă o categorie aparte de oi care, se ocupau cu comercializarea şi prelucrarea lânei. O parte dintre aceste oi nu aveau abilităţi antreprenoriale dar, aveau strânse afaceri cu oile lider. Putem spune că, ajunsese să fie un adevărat habitat între cele două tipuri de oi. Liderii aveau nevoie de lână pentru campaniile electorale pe care o procurau de la oile cu afaceri. Oilor afaceriste li se ofereau la schimb contracte pentru a efectua diferite lucrări de interes public, la preţuri piperate.  De multe ori acestea aveau doar firme paravan iar, lucrările erau subcontractate, la preţuri normale, către adevăraţii antreprenori. Cum era de aşteptat, oile lider începuseră să aibă „afaceri” iar, oile antreprenoriale să se implice în viaţa politică. Mai mult, acestea influenţau oile care strângeau taxe pentru a hărţui şi a da amenzi usturătoare adevăraţilor antreprenori .
În timp caracterul oilor lider şi a celor antreprenoriale” care aveau afaceri cu statul a început să le transforme înfăţişarea.  Acestea au început să semene tot mai mult cu ceea ce cunoaştem în ziua de azi drept lupi. Ajunseseră se fie atât de diferite de celelalte oi încât, erau nevoite să îmbrace haine din lână pentru a nu fi recunoscute. Pentru a se asigura că, alte oi care nu au caracterul lor nu vor ajunge să candideze, oile conducătoare au format partide şi au dat legi care impuneau condiţii greu de atins pentru a putea fi înfiinţate alte partide. În acelaşi timp liderii puneau pe listele electorale numai lupi ca, nu cumva turma să aibă de unde alege.
Foarte multe oi din turmă conştientizară situaţia iar, participarea la vot scăzu dramatic. La ultimele alegeri doar puţin peste 40% din oi se prezentară la urne.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu