sâmbătă, 12 ianuarie 2013

“Buletinul” nostru cel de toate zilele


Începând de la 14 ani, ne alocăm din timpul nostru pentru a obţine Cartea de Identitate”. Cei mai mulţi adolescenţi sunt cuprinşi de un sentiment de mândrie când iau în mână pentru prima dată acest document, „un simbol al maturităţii” ce va să vină. Parcă şi părintele care trebuie să semneze că îl ţine în continuare pe lângă casă” uită de orele petrecute la „Direcţia locală de evidenţă a persoanelor” atunci când, îi vede ochii sclipindu-i de fericire.
De altfel, cartea de identitate poate să ne pară un document esenţial vieţii cotidiene. Adevărul este că, în lipsa lui nu poţi face nimic. Fie că îţi deschizi un cont bancar, scoţi fizic bani de la casierie, votezi, te angajezi, îţi plăteşti taxele şi impozitele dar şi în multe alte situaţii, ţi se cere cartea de identitate. Importanţa acestui document este dată însă, de legislaţia în vigoare, de reglementările care ne impun utilizarea C.I. la orice banal ghişeu şi trebuie să recunoaştem, aşa va rămâne atâta timp cât statul impune utilizarea acestuia.
Populaţia este atât de obişnuită cu acest document încât, nici nu îi sesizează inutilitatea. Desigur o inutilitate pentru deţinătorii documentului, pentru cei care îşi cheltuie timpul şi banii dar, nu şi pentru stat.
Oare cum se descurca populaţia în vremurile în care nu existau cărţi de identitate? Actele de vânzare-cumpărare, de prestare a muncii (la care în ziua de azi sunt încheiate contracte de muncă) şi chiar de împrumut, aveau loc şi cu mult înainte de apariţia cărţilor de identitate.
La fel de util poate fi certificatul de naştere care, poate fi folosit la fel de bine în locul cărţii de identitate. Dar, ce diferenţiază un buletin de un certificat de naştere? O serie, un număr, cine a emis cartea de identitate, perioada de valabilitate a documentului, o poză şi domiciliul. Primele patru informaţii sunt complet inutile.
Domiciliul în multe situaţii mai mult încurcă. Aţi fost student şi aţi păstrat domiciliul de la părinţi, fără a avea viza de flotant sau, poate aţi stat în chirie dar pe C.I. aţi rămas cu aceeaşi adresă? În relaţiile contractuale a trebuit să daţi adresa din C.I deşi nu staţi acolo doar pentru că informaţiile trebuiau să corespundă? Sau .... aţi avut viză de flotant, aţi dat această informaţie iar, corespondenţa a fost trimisă în continuare la vechea adresă chiar şi după ce v-aţi mutat? Ei bine, dacă răspunsul este NU, atunci vă rog să vă gândiţi  la cei care nu au un domiciliu. Fie că banca le-a luat casa, fie un fenomen natural le-a distrus-o sau, poate crescând la o casă de copii nu au avut niciodată o locuinţă. Iar, dacă şi acum continui să îţi obturezi gândirea, rogu-te pune-te în situaţia de a nu avea o casă indiferent de motiv şi să admitem că, în această perioadă nefastă din viaţă îţi expiră C.I. Te duc la poliţie şi doreşti să îţi întocmeşti C.I şi .... surpriză ..... nu poţi deoarece nu ai domiciliu. Nu te poţi angaja pentru că nu ai C.I. valabil, nu poţi pleca din ţară din acelaşi motiv, nu poţi extrage proprii tăi bani de la bancă sau cei trimişi de o eventuală rudă dornică să te ajute.
Paradoxal este că, fără C.I. nu ai acces la resurse financiare iar, fără resurse nu poţi avea domiciliu iar, fără domiciliu nu poţi avea C.I.
Dar, informaţia privind domiciliul este utilă statului. Din acest motiv ai obligaţia conform legii să îţi schimbi buletinul la schimbarea domiciliului sau, să pui viză de flotant. Desigur, „ţinta” lor nu este omul de rând, cel ce îşi duce viaţa în „anonimat”. Nu va conta poate, pentru „anonimi”, nici dacă C.I. va evolua într-un emiţător de semnale şi dacă, traseul pe care l-ai făcut azi sau acum 10 ani va putea fi oricând stabilit cu precizie, în timp şi spaţiu, ca urmare a semnalelor emise. Poate o să ţi se trimită la domiciliu cuantumul amenzii pe care trebuie să o plăteşti, pentru faptul că ai îndrăznit să plimbi căţelul şi nu ai avut cu tine C.I. care, nu ţi-a mai simţit prezenţa în distanţa regulamentară.
Poza v-ar putea fi utilă, pentru ca nu cumva un răuvoitor să se dea drept dumneavoastră şi să scoată banii de la bancă sau, să binevoiască a vă plăti taxele. Poza vă va fi un adevărat paravan în special în faţa hackerilor sau, chiar a angajaţilor băncii care, nu vă vor putea accesa conturile datorită pozei. Adevărul este că poza în noul context economic nu prea îţi este de folos. Oare, care este adevăratul motiv pentru care, persoanelor după o anumită vârstă nu li se mai emite C.I. Oare, persoanele de 80-90 de ani rămân cu aceeaşi fizionomie ca la 55 sau, acestea nu mai prezintă un potenţial pericol pentru interesele statului?
Nu ar fi mai mult decât suficient un certificat de naştere plasticat, de dimensiunea unui C.I. care să poată fi completat pe parcursul vieţii cu informaţiile necesare (schimbare de nume, sex, etc.). fără domiciliu sau poză ?
 Dacă consideraţi încă că C.I. merită alocarea a 3-4 ore din timpul dumneavoastră, incluzând şi timpul de deplasare pentru întocmirea şi ridicarea acestuia de 5-7 ori în viaţă pentru dumneavoastră plus, de 1-4 ori pentru copii, atunci, aflaţi că, la populaţia României, la un ciclu complet (o generaţie) sunt distruşi prin această acţiune 100.000 de ani de viaţă de om.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu