marți, 23 aprilie 2013

Câştigă-le încrederea


Încrederea este elementul esenţial al societăţii umane, indiferent dacă vorbim despre conducerea unei ţări, a unei afaceri, sau de celula de bază a societăţii – familia.
Încrederea accelerează lucrurile. Un lider care ţi-a câştigat încrederea te poate face să urci Everestul, să ai încredere că, împreună cu el, compania la care lucrezi sau ţara în care te afli poate depăşi orice obstacol.
Ce trebuie făcut pentru a câştiga încrederea? Află aşteptările celor pe care îi conduci, promite-le că le vei realiza şi apoi ţine-te de cuvânt. Dacă nu eşti convins că poţi să le îndeplineşti aşteptările atunci nu promite. Încrederea se câştigă în timp îndelungat dar, se poate pierde într-un termen incredibil de scurt.
Pentru a construi încrederea ai nevoie de un caracter puternic. Sinceritatea şi adevărul fundamentează încrederea care merge mână în mână cu integritatea, adică cu aplicarea întotdeauna a unor reguli clare şi etice, fără a exista diferenţieri pe relaţii de rudenie sau interese.
Când mergeţi la vot interesaţi-vă despre ce au făcut candidaţii în trecut. Fiind persoane politice este imposibil ca trecutul să nu le fie relativ uşor de aflat. De multe ori concurenţa are grijă să le scoată la iveală trecutul. Dacă faptele nu au fost de încredere cu certitudine nu le va creşte moralitatea după alegeri. Puterea nu merge mână în mână cu integritatea. Poate o să afirmaţi că astfel, de cele mai multe ori nu o să aveţi pe cine vota. Ei şi ce?
Pentru a genera o atmosferă de încredere într-un colectiv este absolut esenţial să acordaţi încredere. În caz contrar nici colectivul nu va avea încredere în lider.
În concluzie, pentru a câştiga încrederea este nevoie de un comportament integru, de a respecta promisiunile şi nu în ultimul rând de a oferi încredere. Încrederea nu va putea fi câştigată de către cei a căror integritate este pusă la îndoială sau care acţionează după principiul  „mie ce-mi iese din treaba asta?”.